Akademik çalışma ortamları, zaruri bir durum olarak ve okul eğitimine destek vermesi amacıyla dünyanın; beraberinde ülkemizin önemli alanlarından biridir. Bu anlamda biz de, İstanbul Bilimler Akademisi Vakfı’nı (İBA) yakından tanımak; çalışma alanlarını ve kimlere hitap ettiklerini öğrenmek amacıyla akademinin Genel Koordinatörü Şükrü Mutlu Karakoç ve Program Koordinatörü Ahmet Ekrem Kaya ile merak edilenleri konuştuk…

İstanbul Bilimler Akademisi Vakfı (İBA) kimlere; hangi konularda hitap eder?

İstanbul Bilimler Akademisi Vakfı, Türkiye’de lisansüstü öğrenim gören, yüksek lisans ve doktora düzeyinde çalışmalar yapan öğrencilere, ayrıca akademik kariyer düşünen lisans öğrencilerine üniversitelerin, kampüs duvarlarının dışında sivil, akademik ve entelektüel bir zemin sunuyor. Genç akademisyen adayları bu ortamda kendi çalışma alanlarının yanında sosyal bilimlerin diğer alanlarıyla ilgili eğitim, seminer, konferans desteği alıyor.

Ayrıca genç akademisyen adayı araştırmacılarımız, araştırma proje çalışması etrafında hazırladıkları çalışmaları yayına dönüştürme, yayımlama mecrası buluyor.

Genç akademisyen adaylarına ne tür bir eğitim programı sunuyorsunuz?

Lisansüstü öğrencilere İBA olarak Lisansüstü Uzman Araştırmacı Eğitim Programı sunuyoruz. Bu program iki yıllık bir program. Temel Eğitim, Uzmanlık Alan Eğitimi ve Uygulamalı Eğitim olmak üzere üç düzeyden oluşuyor.

Temel Eğitim düzeyinde öğrenci arkadaşlara sosyal bilimler alanında akademik kariyerin gerektirdiği teorik ve metodolojik birikime yönelik seminer paketi sunuyoruz.

Uzmanlık Alan Eğitimi çerçevesinde, iktisat, tarih, sosyoloji, siyaset bilimi, edebiyat, sanat, din bilimleri, hukuk, işletme, psikoloji ve diğer disiplinlerdeki araştırmacıların kendi uzmanlık alanları için gerekli ileri düzey eğitimi almalarına olanak sağlıyoruz.

Uygulamalı Eğitimler düzeyinde yeterli altyapıya sahip genç akademisyen adaylarının araştırma ve yayın projelerine katılımlarını dönük bir koridor oluşturuyoruz.

Bir diğer eğitim programımız da lisans öğrencilerine yönelik. Akademiye yönelmeyi düşünen, sosyal bilimler alanında lisans eğitimi almakta olan 3. ve 4. sınıf öğrencilerini kabul ettiğimiz bu program lisansüstü dönem için bir altyapı hazırlığı mahiyetinde.

Peki, İBA’ya katılan öğrencilerin, normal eğitimlerinin yanına ekleyecekleri ne gibi artılar olur?

İBA olarak biz öğrencilere, normal eğitimlerinden farklı olarak ya da normal eğitimlerinin yanında artı olarak “ilgi” sunuyoruz, üniversite dışında “akademik ve entelektüel bir network” sunuyoruz. Ama belki de en önemlisi kurum olarak öğrencilere farklı bir “perspektif” sunuyoruz.

İBA, kültürler-arası seminerlerde, farklı bilim ve düşünce geleneklerini, modern ve klasik yaklaşımları tanıma imkânı sağlıyor. Mesela bu kapsamda İBA her yaz, yurtdışından gelen öğrencilere, Uluslararası Osmanlı Kültür ve Tarihi yaz okulu düzenliyor. Zamanlar-arası, zira İBA, eğitim ve araştırma faaliyetlerinde, geçmişten gelen insanlık birikimini, bugünün sorunları ve kavrayışları etrafında güncellemeyi önceliyor. Ve kurumlar-arası, zira İBA eğitim, araştırma ve proje faaliyetlerinde Türkiye’deki sivil, özel veya Kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortaklıklar geliştiriyor. Mesela bu çerçevede kurgusunu Vakıf Başkanımız Prof. Dr. Gülfettin Çelik’in yaptığı Sosyopark uygulaması ile kurumlar-arası projeler gerçekleştiriyoruz.

İBA’ya katılmak ve akademinin programına dâhil olmak için neler yapmalıyız?

Lisansüstü çalışmalar yapmayı düşünen, akademik kariyer hedefi olan, bu konuda bir çaba ve arayış içerisinde olan her arkadaşımıza kapımız açık. Hemen iletişime geçmek için de www.ibav.org adresimizi ziyaret etmeleri yeterli. İlgilenenler program başvurularını sitemiz üzerinden yapabilirler.


Salih Yüzgenç'ın Yazısı.