Filistin’de İsrail tarafından günden güne yok edilen zeytin ağaçlarının yerine yenilerini dikmek için yola çıkan bir dernek var Avusturya’da; Rahma Austria Derneği. Çok güzel çalışmalar yapıyorlar ancak bunlardan bir tanesi var ki belki de hiç farkında olmadan Filistinlilere evlerine geri dönüş umudu aşılıyor. Rahma Austria Derneği sorumlusu Büşra Ketenci ile Filistin’de Zeytin Ağacı Dikme Projesi üzerine kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

Öncelikle derneğinizin çalışmalarınızdan söz ederek başlayalım.

Rahma Austria Derneği 16 sene önce Avusturyalı bir grup Müslüman tarafından kuruldu. Kurulduğu günden beri Müslüman coğrafyalarda yaşayan yardıma muhtaç insanlara maddi ve manevi desteklerde bulunmaktadır. Yüzlerce hayırseverin güvenini kazanarak toplamda 40 ülkeye yardımlar ulaştırmaktadır. Başlıca projelerimiz Yetim Himayesi, Eğitim Projeleri, Acil Yardım Projeleri, Kurban Bayramı Projesi, Ramazan Ayı Projesi ve Zeytin Ağacı Projesidir.

Ben sizinle daha ziyade “Zeytin Ağacı Projeniz” ile alakalı konuşmak istiyorum. Projeden bahsedebilir misiniz? Örneğin nasıl karar verdiniz böyle bir proje oluşturmaya?

Sizin de bahsettiğiniz bu Zeytin Ağacı Projesi sene boyunca devam eden ve bundan sonraki sene de devam edecek olan en büyük projelerimizden birisidir. Filistin’de İsrail tarafından uygulanan ambargo nedeniyle harap edilen zeytin bahçelerini yeşertmek ümmet olarak hepimizin görevi. Bir Filistin atasözü diyor ki; “Bugün bizim diktiğimiz ağacın meyvesini yarın çocuklarımız yer.” Biz de bugün İsrail tarafından yakılan, yok edilen zeytin ağaçlarını Filistinli ailelere geri vererek onların çocuklarına bir umut ışığı olmak istiyoruz.

Peki neden Zeytin Ağacı?

Kur’ân-ı Kerîm’de Tin Suresi’nde de ismi geçen zeytin, Filistinliler için vazgeçilmez bir geçim kaynağıdır. Zeytin ağaçlarından elde edilen zeytin, zeytinyağı, sabun ve ahşap Filistinliler için önemli bir maddi kaynak olarak görülüyor. Zeytin ticaretinin bu sebeplerden ötürü Filistin ekonomisine katkı sağladığı da bilinmektedir. Filistin bölgesinin “bereketli” olarak anılmasında bizzat zeytin ağaçlarının katkısı olduğunu düşünüyoruz.

Bugüne dek toplam kaç adet zeytin ağacı dikildi veya bu konudaki hedefiniz nedir?

Proje 2013 yılında başladı ve bu yılı Filistin’de toplamda 10.000 zeytin ağacı dikerek kapatmayı planlıyoruz inşallah.

Rahma Austria Derneği’nin bu güzel projesine katılmak isteyenler ne yapabilir peki? 

Arzu eden herkesin 15euro karşılığında Filistin’de dikili bir zeytin ağacı olabilir. 15euro miktarındaki ödeme, dikilen fidanın, ilk zeytinini verene kadarki yani takriben 3 yıllık bakım masraflarını da karşılamaktadır. Zeytin ağacı ücretlerini de Rahma Austria, Volksbank Wien-Baden IBAN: AT 48 4300 0460 9655 3006 BIC: VBWIATW1 hesabına yatırabilirler.

Çok teşekkür ederim röportaj için, çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.

Biz teşekkür ederiz.


Hatice Sarı Tan'ın Yazısı.