Dergâh Yayınları, uzun süredir, hem fikir dünyamızda hem edebiyatımızda ve genel olarak matbuatımızda önemli bir boşluğu kapatıyor. Bu boşluk, meraklısı dışında kimsenin ehemmiyet vermediği, üstelik yok sayıldığı bir dönemde Ahmet Hamdi Tanpınar’ın külliyatını yayınlamak, hâlâ meraklısı dışında kimsenin okumadığı Ahmet Mithat Efendi’nin eserlerini yayınlamak, belki oldukça riskli bir dönemde Nurettin Topçu’nun bütün kitaplarını büyük bir cesaretle basmak ve bunlar gibi birçok yerli, bu topraklarda yetişen, bu topraklarda yapılacak oldukça fazla iş olduğuna inanan birçok yazara, esere Dergâh Yayınları’nın sahip çıkmasıyla dolmuştur.

İşte bu büyük yayınevi, geride bıraktığımız ayda bizleri dört yeni eserle tanıştırdı. Sözü uzatmadan, eserleri tanıtalım:

Yeni Bir Pencere İçin…

Hayata Sûfi Gözüyle Bakmak / Prof. Dr. Süleyman Uludağ / 523 Sayfa

Süleyman Uludağ’ın yeni eseri, tartışılan ve uzun süre tartışılmaya devam edecek gibi görünen birçok kavrama, tasavvuf penceresinden bakıyor, hayatı bir daha yorumlamaya çalışıyor. Üstelik bu yorumları, en sağlam kaynaklara istinad ederek kavileştiriyor. Bu en sağlam kaynaklar; en başta Kur’an-ı Kerîm olmak üzere hadisi şerifler; ve bu iki tükenmez kaynağın ardından ahlak ve tasavvuf kitaplarından en sağlam bilinenlerdir.

Hüdâyî’i Arayanlara…

Külliyât-ı Hazreti Hüdâyî / Derleyenler: Muzaffer Ergür, Adalet Çakır / 180 Sayfa

Hüdâyî Hazretleri’nin geride bıraktığı yirmi beşe yakın eser, Muzaffer Ergür ve Adalet Çakır’ın titiz çalışmasıyla Dergâh Yayınları tarafından okurlara, değerli hazineler olarak sunuldu. Hüdâyî Hazretleri’ni biraz olsun anlamaya çalışmak, nasihatlerine kulak vermek, onu aramak ve onunla yaşamak isteyenler için…

Kutlu Tecrübelerin Rehberliğinde

Vitrinde Olmak / Mustafa Kutlu / 314 Sayfa

Mustafa Kutlu, bir süredir hikâyeleriyle birlikte yayınladığı deneme kitaplarıyla; edebiyatımızla birlikte fikriyatımıza da yön veriyor. Kutlu’nun bu yeni deneme kitabı, yine gazete yazılarının toplanmış hali. Ve yine, gazete kelimesinin hatırlattığı güncellikten çok uzak. Bizlere insana dair ve insanı kuşatanlara dair geniş pencereler sunuyor.

Bizim Dünyamız Nasıl Teşekkül Etti?

Türk Entelektüel Tarihinin Teşekkül Devri / Fatih M. Şeker / 316 Sayfa

Fatih M. Şeker, bilim tarihimize dair önemli çalışmalarını kitap olarak bizlere sunmaya devam ediyor. Üstelik bu çalışmalar, bilim tarihimizle sınırlı kalmıyor, bizim bugünkü dünyamızın, hareketlerimizin en derinlerdeki köklerini, bir harita olarak önümüze sunuyor. Dolayısı ile bu çalışmalar, tarihten uzanıp bugünümüzü aydınlatıyor. Türk Entelektüel Tarihinin Teşekkül Devri isimli bu yeni çalışması da düşünce dünyamızın köklerine bir seyahatin bileti olarak Dergâh Yayınları tarafından bizlere uzatılıyor.


Mehmet Emin Gül'ın Yazısı.