Peygamber Efendimiz’in Düğünleri

Peygamber Efendimiz 63 yıllık ömründe on iki evlilik yapmıştır. Düğün merasimleri ile ilgili en geniş bilgi ilk eşi Hazreti Hatice ile olan evliliğine dair bulunmaktadır. Hazreti Hatice validemiz kendi maddi imkânları ile düğünü tertip etmiş, yemek ikramında bulunulmuş ve Hazreti Hatice’nin amcasının oğlu Varaka Bin Nevfel ile Peygamberimiz’in Amcası Ebu Talip konuşmalar yaparak bu düğünü orada bulunanlara arz etmişlerdir. Peygamber Efendimiz’in diğer evlilik merasimleri kaynaklarda sade nikâh olarak geçmektedir.

Düğümlenmek Gerdek-Damat Yumruklama

Düğün kelimesi düğümlenmek, bağlanmak anlamlarına geliyor sözlükte. Gerdek kelimesi de otağ, kral çadırı, gelin kelimesi dışardan gelen, damat kelimesi dam sahibi, düğün sahibi gibi anlamalara geliyor. Düğün geleneklerimizde oldukça yaygın uygulama olarak damat yumruklama organizasyonları görülmekte. Bu uygulama töremizde de yer alıyor. Genç Gönüllüler’in düğünlerinde de Editörümüz Süleyman Ragıp Yazıcılar Bey’in düğününden beri tüm düğünlerde benzer uygulamalar yapıldı ve yapılmaya da devam edeceğe benziyor. Önce koridor oluşturup damat bu koridordan koşarak geçiyor, koridorun iki yanında dizilen arkadaşlar da Allah ne verdiyse yumrukluyor. Sonra da damadı hep beraber havaya atıyoruz. Bu arada Kasım ayında evlenen ilk Genç Gönüllüler’den Ali Cahit Köşger kardeşimize iki cihan mutluluğu dileriz.

Düğün Yemeği

Düğünlerimizde artık gelenek haline gelmiş ikram yapılması. Herkes kendi durumuna göre iyi kötü bir ikramda bulunur misafirlerine. Yörelere göre de ikram geleneklerimiz farklı farklı. Düğün pilavları, çorbalar, pideler, tatlılar en yaygın örnekler. Mekâna göre de değişiklik arz edebiliyor kır düğünü, gece düğünü, otel düğünü, cami düğünü gibi. Bazı şehirlerde karnını düğün yemeklerini takip ederek doyuran fakir fukara da var, bu da farklı bir güzellik diye düşünüyorum. Tabi işi abartıp ekip olarak düğün düğün gezenler de var, bunlara kaşık ekibi de deniyor, hoş değil elbette bu durum. Düğünlerin bereketi için ikramların yaygınlaşması, yapılması ayrı bir güzellik. Bazı yerlerde üç gün üç gece, kırk gün kırk gece düğünler yapılıyor, bunda da abartıya gidilmemeli.

Şeb-i Arus

Mevlana Hazretlerinin 17 Aralık 1273’te ahirete intikalini düğün gecesi olarak görmesi Farsça ifadesi ile şeb-i arus olarak isimlendirilir. Şeb-i arus her yılın 17 Aralık gecesi vuslat yıldönümü anma programları çerçevesinde başta Mevlana’nın vefat yeri olan Konya olmak üzere birçok yerde kutlanır. Şeb- i arusta semazenler sema döner, ilahiler söylenir, devlet erkânınca da konuşmalar yapılır. Mevlana’nın en çok bilinen eseri olan Mesnevi ile ilgili çeşitli programlar da bu kapsamda yapılır.

Düğün Fotoğrafçılığı

Dijital fotoğraf makinelerinin yaygınlaşması ile birlikte düğün fotoğrafçılığı fotoğraf makinesi olan ve kullanmayı az buçuk bilen herkes için ekmek kapısı olmaya başladı. Stüdyo ortamı yerine dış ortamların daha çok ilgi görüyor olması işi hepten kolaylaştırdı. Özellikle hafta sonları piknik ve gezi mekânlarında çiftler halinde gelinler, damatlar arkadaşlarla doğal fotoğraf çekimleri yapılıyor. Bu işin artık sınırlara ulaştığını düşünmeme sebep olan olay ise saman balyaları arasında düğün fotoğrafı çekmenin moda haline gelmesi oldu.

Konvoy ve Havai Fişek

Düğünlerin en gereksiz geleneklerini araştıracak olsak bence listenin başında konvoy ve silah, havai fişek, maytap atılması yer alır. Bu uygulamalar yapan kişilere anlık hazlar verse de yakın çevredeki muhataplarını oldukça rahatsız etmektedir. Konvoylar nedeniyle trafik kazaları, yaralanmalar, ölümler olmaktadır. Havai fişekler görüntü olarak güzellik katsa da çevredeki insanları ses yönüyle oldukça rahatsız etmektedir ve tabi bölgedeki kuşları da etkilemektedir. Silah atma meselesine gelince en saçması da bu. Maganda kurşunu ile kaç düğün cenaze evine dönüştü ama hâlâ baş edilemiyor. İnsanlar anlamsızca düğünlerde silah atıyor.

Düğün Dernek Filmi

İlk olarak Çalgı Çengi filmiyle adlarını duyuran Ahmet Kural - Murat Cemcir ikilisi bu Aralık ayında Düğün Dernek 2- Sünnet filmiyle beyaz perdede yer alıyor. Çekimlerinin çoğu Sivas ve Erzincan’da gerçekleştirilen filmin oyuncu kadrosu Düğün Dernek filminin ilkiyle hemen hemen aynı. İlk filme damgasını vuran Sivas Halayı bu kez biraz daha abartı katılarak komedi sınırını zorluyor. En çok izlenen komedi filmi olma özelliğini de elinde bulunduran Düğün Dernek filmini ikincisi geçebilecek mi, bu da bir merak konusu.

Sağdıcınızı İyi Seçin!

Düğünlerde gelin, damat, kaynana, kaynata, bellidir. Ancak düğündeki en önemli kişi sağdıçtır. Kişi sağdıcını iyi seçmeli. Çünkü sağdıç hem düğün merasimi boyunca yapılması gerekenler hususunda damadı ve gelini yönlendirir hem de düğün sonrasında ömür boyu huzurlu bir ailenin kurulabilmesi için örnek teşkil eder. Bu anlamda evlenmeyi düşünen kardeşlerimiz sağdıçlarını iyi seçsinler.


Sami Yaylalı'ın Yazısı.