Küçük Bir Sır; Onlar Liseli Değiller!
Fatma Beyrut Yıldırım
Şimdi ne mi olacak? Yeni sezon liseli gençlik Eylül`de okula başlayacak ve hepsi birer “dedikoducu kız” olarak ortalarda dolanacak.
Sevgili Liseli arkadaşlarım!
Size bir haberim var!
Onlar Liseli değiller!
İnanmıyor musunuz? Gelin ben de sizlere bir kaç küçük sır vereyim.
1. Küçük Sır: Hiçbir erkek öğrencinin saçları ensesine dökülemez. Girişte müdür muavini görürse ya okula almaz, ya da elinde makasla bekliyordur zaten hiç düşünmez keser.
2. Küçük Sır: Hiçbir liseli okula son model arabayla gelemez çünkü ortalama bir liselinin yaşı ehliyet almaya yetmez. Bir iki istisna var mıdır? Vardır ama kaideyi bozamaz.
3. Küçük Sır: Liseli kızlarımızın etek boyları dizlerde bilemedin dizlerden biraz yukarıdadır. Kurallara uymasan Münevver Hoca o eteği yırtar atar.
4. Küçük Sır: Biz liseliler arasında küçük sırlar olmaz. Büyük sırlar olur. Bu sırlar da ölene dek saklanır.
5. Küçük Sır: Lisede pazartesi sabahları ve cuma çıkış saatlerinde okulun müzik öğretmeni yönetmenliğinde topluca İstiklal Marşı okunur. Yanlışsam yanlış deyin.
Bu acı gerçekleri artık öğrendiğimize göre şimdi TV`lerde liseli tarihçesini inceleyelim.
Bizler haylaz liseli olarak “Hababam Sınıfı”nı örnek almıştık hep. Onlar haylaz, derslerinde başarısız fakat hocalarına son derece saygılı, dostluğa önem veren liselilerdi. En büyük saygısızlıkları genç edebiyat öğretmeni Semra Hoca`ya Domdom Necmi`nin söylediği “ Allasen söyle hocam, asar mıydın keser miydin?” lafı olmuştu.
Hababam Sınıfı serisi çekilmeye devam ederken Lise Defteri ile tüm dünyamız değişti.. Bildiğimiz liseli profili bir anda başkalaştı adeta süblümleşti!. Depresif ve melankoli liselilerle tanıştık. Düzgün ama haylaz öğrenci profili yerini fırtınalı aşklar yaşayan, mini mini etekli röfleli modellere bırakıverdi. Ne mi oldu? Okullarda Ece Erken - kendisi bir liselinin iki katı yaşına sahip olmasına rağmen - modeli kızlar, Arda Kural modeli erkekler türeyiverdi. Modeller basit; Sarı saç, mini etek erkekler için uzun saç, gömlek ön düğmeleri kuuul (bkz.cool) bir biçimde açılmış olmalı.
Zaman geçti “Arka Sıradakiler” çıktı meydane her biri birbirinden merdane! Bu dizinin adını “küçük suçlular” olarak çevirseler yeridir. Aksiyon, suç, macera bu dizide vücut buldu. Ve tabii ki ertesi gün bizim liseli gençlik yollara düştü. Hepsi asi, hepsi sorunlu hepsinin elinde Bruce Lee`den kalma nançukalarla okullara döküldüler. Ve takdir ederseniz ki okullarda kan gövdeyi götürdü.
Son olarak bizleri etkisi altına alan yeni bir dizi ile karşı karşıyayız. Küçük Sırlar. Orjinali olan Gossip Girl (Dedikoducu Kız)`den evrimle bir gençlik (!) dizisi olan Küçük Sırlar, bir grup liseliyi anlatıyor. Aşk, ihtiras, mücadele, yalan dolan… Dallas`ın Türkiye, Aşk-ı Memnu`nun Lise şubesi sayılabilecek bu gençlik dizisiyle yönetmenlerimiz son noktayı koydular maşallah. şimdi ne mi olacak? Yeni sezon liseli gençlik Eylül`de okula başlayacak ve hepsi birer “dedikoducu kız” olarak ortalarda dolanacak.
Aman dikkat sevgili liseli dostlarım! Eylül`de tüm okullarda küçük küçük sırlar duyabilirsiniz. Uslu bir çocuk olursanız belki şirinleri de görebilirsiniz!
Muhabiriniz liseden bildiriyor.
GENÇ'ın Yazısı.