Hiphop kültürü ve bu kültürün bir alt kolu olan Rap müziğini artık tanıtmaya gerek yok. Herkesin bildiği bariz. Geniş bir kitlede kabul görüyor. Ve bu müziğin son zamanlarda özellikle TV programlarının da etkisiyle daha hızlı bir büyümeye geçtiğini görüyoruz. İşin ilginç tarafı ise, artık Rap’in muhafazakâr camianın gençlerini de büyük etki altına almış olması. Bakıyorsunuz başörtülü kardeşlerimizde gittikçe artan Rap sevgisi. Hatta Hiphop markalarından giyinmeler, konserlere gitmeler vs… Kötü bir şey mi peki? Aşırısı olmadıktan sonra neden kötü olsun. Veya şöyle diyelim, dini çerçeve içerisinde olduktan sonra ne zararı var?

RAP GERÇEĞİ

Evet, bugün bir Rap Müzik gerçeği var. İnsanın gözünü kapamasıyla nasıl güneşin yokluğunu kanıtlayamıyorsa, biz de kulaklarımızı tıkayarak Rap müziğinin varlığını yok sayamayız. Özellikle bugün Türkiye’de Rock ile yarışabilecek seviyeye gelen Türkçe Rap’in gençliğin büyük oranında varlığını sürdürmesini kabul etmemek, sadece kabullenmemek ve mağlup düşmek olur. ‘’Bu ne ki, kültürümüzle bağdaşmıyor, bizim Türk Musikimiz var’’ diyen adam da Türk Musikisi dinlemiyordur ve dinlediği Kurtlar Vadisinin ‘cendere’sidir. Onun dışına çıkamaz. Biz dışlayıcı değil kucaklayıcı olmalıyız. Rap yapana ve dinleyene saygı göstermeliyiz. Bırakalım adam Hiphop kültürünü yaşasın. Tek şartla; o da ‘Rıza’ dâhilinde. Ben çok arkadaşımı tanıyorum, günde 22 saat rap dinleyip bedeninin iki katı tişört giyip beş vakit namazını geçirmeyen. Hiç kimseyi dinlediği müzik nedeniyle dışlamayalım vesselam.

KÜFÜR NE İŞ?

Küfür, maalesef bugün hayatın her aşamasında karşımıza çıkan bir unsurdur. Rap’deki küfür ise her ne kadar tasvip edilmese de maalesef oluyor. Özünde isyanın olduğu bir müziğin lisanında küfür olması çoğu insana çok da şaşırtıcı gelmiyor ve hatta artık Rap devamlı küfür sözcüğü ile anılıyor. Ceza’nın şarkılardaki ‘argoları’ savunurken dediği bir şey vardır. ‘’Her gün akşama kadar reklâmlarda veya programlarda gözümüzün içine kadar sokulan şeyleri biz şarkımızda yererken söylememiz mi ayıp olan!’’ Yani demeye çalıştığı böyle bir şeydir hemen hemen. Sagopa ise eskiden çok küfrederken şimdi bunu şeffaf bir argoya dönüştürmüş durumda.

AMAÇ NE?

Amacımız ne olmalı peki? Mc’lerin (Rap müzik yapanlar) daha az ve hatta sıfır küfür ile rap müziklerini yapmalarını ve dinleyicilerin ise, daha çok küfürsüz kalite rap müziklerine yönelmeleri. Bunun için kimin ne dinlemesini gerektiğini elimizden geldiğince tavsiye edelim. Aslında bu Rap’e özgü de bir şey de değil. İnsan, iyi bildiği her şeyi çevresindekilerle paylaşmalıdır.

VE HİPHOP SAYFAMIZ

Bu sayfadaki amacımız, Genç Dergisi okurlarını Türkiye’deki Hiphop kültürü ve Rap müziği hakkında bilgilendirmek olacak. Bu sayfa, bu aşırı eğilimin ve ilginin nabzını tutmaya çalışacak. Anketler ve araştırmalarla özellikle muhafazakâr gençliğin bu alandaki duruşlarını ele alacak. Yarışmalar yapacak ve alternatif müzik dinleme olanaklarını sunacak… Tüm bunlar ve daha fazlası için Genç’le kalın! Rap’le kalın!


Yavuz Selim Güneş'ın Yazısı.