Abdullah Güner

Faruk Duruş 1986 İstanbul doğumlu bir GENÇ Gönüllüsü. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul`da tamamladıktan sonra Kıbrıs’a üniversite okumaya gitti. Yakın Doğu Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde okuyan Duruş bu sene üçüncü senesini tamamladı. Kıbrıs`ta sosyal sorumluluk projelerine imza atan ve Kıbrıs’a okumaya gelen üniversite öğrencilerine hizmet eden ESKADER Derneği’nde aktif olan Faruk kardeşimize son dönemde Kıbrıs’ta dini eğitim konusunda meydana gelen gelişmeleri sorduk.

Kıbrıs`ta dini anlam da bazı sıkıntıların olduğunu duyuyoruz. Bize anlatır mısınız, ne gibi sıkıntılarla karşılaşıyorsunuz?

Kıbrıs halkının öncelikle dini konulardaki hassasiyeti, Türkiye`deki halk kadar değil. Dini konularda oldukça eksikler. 1970`den sonra Kıbrıs`a göçen Türk ailelerinden dini konularda hassasiyet gösteren ve hayatlarını o şekilde sürdürmeye devam eden insanlar var.

Kur`an Kursu noktasında sıkıntı var herhalde?

Öncelikle Kıbrıs`ta resmi olan faaliyet gösteren hiçbir Kur`an Kursu yok. Diyanetin de yok, özel de yok. Din eğitiminin okullarda olması gerektiğini düşünüyorlar. Fakat okullardaki din eğitimi de seçmeli yapıldı. Zaten bu derslerde de öğrenciler hiçbir şekilde verim elde edemiyorlar. Ailelerden bu gibi şeyleri kendilerinin yapmalarını istiyorlar. Bundan önce açılmak istenen yaz Kur`an Kurslarına daima engel kondu. Engelleme konusunda KITÖS (Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası) adındaki dernek daima ön plândaydı.

Sendikalar neden seslendiriyor böyle şeyleri?

Sendikadaki öğretmenlerin işi. Bu yaz döneminde hükümetten de izin olmasına rağmen sadece bazı köylerde kurs açıldı. Bu bile rahatsız edici bir durum onlar için. Bunlar belli gruplarla birleşiyorlar, o köye gidiyor ve adeta köyü basıyorlar. Oradaki öğrencileri dışarı çıkartıyor, hoş olmayan sözler kullanarak kapıları kilitliyorlar. Bu şekilde durumlar olunca bu öğrencilerin aileleri ve birkaç köy derneği toplanarak bir yürüyüş yapmaya karar verdi. Ramazan`ın üçündeydi yürüyüş sanırım. Lefkoşa`nın en merkezi yeri olan Girnekapı`da bir yürüyüş oldu, elhamdülillah.

Yürüyüş nasıldı, nasıl tepki aldı?

Bin kişi o merkez denilen yerde toplandı. Programı, gösteriyi düzenleyen kişiler kısa konuşmalar yaptıktan sonra siyah çelenk bırakmak üzere KITÖS derneğine yürüyüşe geçildi. Zaten aradaki mesafe birbirlerine yakın. Siyah çelengi oraya götürdük. Onlar bizim geleceğimizden haberdar oldukları için camlara, balkonlara çıkıp işte ellerinde su şişeleri ile sesimizi bastırmak için müzik açtılar. Biz orada gerekli tepkiyi verdik. Hiçbir şekilde taşkınlık çıkarmadık. Siyah çelengi bıraktık. Herkesin elinde Türk bayrakları ve pankartlar vardı. Güzel bir yürüyüş oldu. Oraya bırakılan siyah çelenk KITÖS tarafından Türk elçiliğine getirilip geri bırakılmış. Mesaj şu: “Bunlar hep sizin başınızın altından çıkıyor…" Türkiye`deki bazı dernekler Kıbrıs`taki problemi bildikleri için madem siz orada eğitim veremiyorsunuz biz Kıbrıs`tan öğrencileri alalım, Türkiye`ye getirip burada bir-iki aylık onlara dini eğitimlerini verelim; tekrardan memleketlerine gönderelim dediler.

Kıbrıslılar için bu eğitim işini sahiplenen kurum hangisi?

TİEMDER bu işi sahiplenen. Ayrıca diyanetin de yapmış olduğu bir çalışma var. Bu sene de bin kadar öğrenci Kıbrıs`tan İstanbul`a dini eğitim için gitti.

Peki ne olacak sence süreç?

Kıbrıs`ta şu anda bulunan hükümet önceki hükümetlere nazaran biraz daha sessiz kalıyor bu konuda. Yani bundan önceki hükümet ÇTP hükümetiydi. Bunlar kesin görüşlerini söylerlerdi, bu hükümet ortada kaldı. Sorun bu şekilde devam ediyor ama inşallah çözülür.


GENÇ'ın Yazısı.